Page 1 of 1

Negative Number on Performance Indices

PostPosted: Tue Jan 25, 2011 9:58 pm
by donbullard
I used GPS2PowerTrack to generate the normalized power number. Some of the numbers in Training Analysis are negative and the average power is zero. Any thoughts on what is wrong? See attachment.

Re: Negative Number on Performance Indices

PostPosted: Wed Jan 26, 2011 3:09 am
by old_man_biking
donbullard wrote:... Any thoughts on what is wrong? ...

Wrong training plan?
Wrong diet?

Seriously: please export a FITLOG file of this activity and attach it to a post.
I'll have a look then.

Cheers,
OMB

Re: Negative Number on Performance Indices

PostPosted: Wed Jan 26, 2011 8:56 am
by racerfern
I have them regularly and had mentioned them previously. They still exist. Fitlog attached.

Note: This is from powermeter data, not estimated by GPS2Power.

Re: Negative Number on Performance Indices

PostPosted: Wed Jan 26, 2011 10:35 pm
by donbullard
I attached the 12/30/10 Fitlog associated with the image I showed in the origonal post.
After reading your post Racerfern, I ran GPS2PowerTrack on several other rides and I got slightly different results. On one, I did get an Average Power number, but still many negative numbers (1/7/11) and on another I got fewer negative numbers (12/4/10). I attached the other two Fitlogs as well.

Thanks for your help
2010-12-30-14-54-18.rar
(34.33 KiB) Downloaded 452 times

Re: Negative Number on Performance Indices

PostPosted: Thu Jan 27, 2011 4:55 am
by old_man_biking
I'm fully aware of the negative numbers and have answered a few posts concerning these.
What's new for me is the average power of 0.

Will have a look at this.

EDIT:
Your attachments don't seem to be .RAR files nor .FITLOG files.
As far as I can see, these are .FIT files, copied from an edge500 or similar.
Could you please go to ST and use Export - Fitness Log (FITLOG) to create the file(s).
And ensure that you export activities WITH power (after applying GPS2PowerTrack).

Cheers,
OMB

Re: Negative Number on Performance Indices

PostPosted: Thu Jan 27, 2011 8:35 pm
by donbullard
Sorry for sending the wrong file.
These are Fitlog files. It would not allow me to upload an attachment with an extention of ".Fitlog" so I renamed it to".rar".

Hopefully this works.

Re: Negative Number on Performance Indices

PostPosted: Fri Jan 28, 2011 11:10 am
by old_man_biking
For none of those two files the Training Analysis Plugin shows an avg. power of 0W.
And the negative projections for power at low heart rates are "correct".
Your avg. heart rate is as high as 180 bpm and the correlation hr <-> power is very poor:
R² = 0.005.

Why? Using the GPS2PowerTrack plugin to calculate power for RUNNING with whatever parameter set will not provide reliable power values.
I don't think that runners usually train "power based". Bikers can do.

So don't believe in numbers, unless you understand what they express :)

Cheers,
OMB

Re: Negative Number on Performance Indices

PostPosted: Fri Jan 28, 2011 9:49 pm
by donbullard
Thanks for looking at this.
You're right my heart rate many times gets high, sometime 190+.
I'm not a runner, only cycling and the files I sent were cycling workouts. I may have set a wrong parameter.
You say none of the files I sent had zero average power. The 12-30-10 ride shows zero avg power and that was the screenshot I sent in the first post. Almost all of my rides show zero avg power. Maybe I sent the wrong file. I sent another export of the 12-30-10 ride, as well as another zero avg power ride.

Again, thanks for looking at this.

Re: Negative Number on Performance Indices

PostPosted: Fri Jan 28, 2011 11:00 pm
by old_man_biking
Oops, sorry. Of course it's biking speed :roll:

But the 12-30-10.rar activity doesn't show an avg. power of 0 on my ST installation, but 226W.
So obviously something of your general parameter settings must be wrong.

Cheers,
OMB